Винаги сме играли на война,
на стражари и апаши…
И войната, искаме или не,
винаги е била някъде наблизо
 

 


 

Много чувства искаме да изпитаме реално, като в същото време се страхуваме от реалността. Пробвай се в боя – и остани жив, даже и да те убият. Провери характера си, волята, силата, ловкостта, издръжливостта и хитростта си!

Как?
ПРОСТО ИЗИГРАЙ ЕДНА ИГРА !

Faq | Оборудване | Сценарии | Тактики и съвети |

 


ТАКТИКИ И СЪВЕТИ

 

 

 

ЗА НОВАЦИТЕ

 

Новаците неправилно избират позиции

Новаците мислят, че отначало трябва да защитят себе си и чак след това стават заплаха за противника. Те избират най-дебелото дърво или най-големият бункер до който е най-лесно да се стигне и се скатават там. При това не виждат нито полето, нито развитието на играта, неспособни СА да подържат съотборниците си, не им съобщават никаква информация. Мислят си, че стоят в засада. Новаците, които се хвърлят в атака се приближават прекалено близко до противника, попадат под силен огън от няколко позиции едновременно и СА принудени да се скрият зад пъровто попаднало им укритие. Те даже не могат да овърнат на огъня,за да подобрят ситуацията и не молят за помощ своите съотборници. Като резултат първи излизат от полето омазани в боя "атакуващите", а след тях идва реда и на новаците "в засада".

Решение: Набележете вашата начална позиция преди старта на играта. Хубава позиция е тази, която има достатъчно прикритие и позволява да се оглеждате и да стреляте наоколо. Вие трябва да бъдете на разстояние един изстрел, но не много близо така че да можете да се движите зад вашето дърво/ бункер. Ако укритието ви е толкова малко, че не можете да си покажете главата зад вас трябва да има съотборник който да ви прикрива и от време-навреме да ви съобщава разположението на противника!

 
 
 
 
Отбраната е много трудна
Очакване и насрещен удар
Блокиране
Засади
"Стръв и кукичка"
"Стръв и кукичка с корда"
Двоен бункер
 
 

Новаците не виждат

Обикновено побеждава играча, който вижда противника пръв. Обаче новаците мислят, че ако си изкарват главата ще станат лесна мишена и затова почти никога не се оглеждат наоколо. Тези, които все пак използват очите си се съсредоточават на една-единствена цел без да обръщат внимание на ставащото наоколо. Не се бойте да гледате наоколо - колкото повече информация съберете, толкова по-голяма е вероятноста да победите. Разбира се, вашата глава ще бъде цел, особенно ако стърчи над укритието. Ако се решите да погледнете от горната страна, а не отляво/отдясно го правете за 1-2 секунди: първа секунда - забелязват ви, втора секунда - противника се прицелва, трета секунда - към вас лети топчето..

 

Новаците не се движат

Новаците не се движат достатъчно. Ако позицията ви е неудачна - сменете я. Например, ако сте останали да защитавате базата - това винаги е грешка: ако останалите вървят напред, то те ще действат по-успешно заедно с вас, а ако противниците успеят да убият всиките ви съотборници и се доберат до базата, където сте сам…. Във всеки случай, даже ако отборът ви победи, вие ще сте безполезни. Ако се намирате без подръжка на неудачна позиция, където лесно ще ви намерят и поразят има само три допустими действия:

1.Отстъпвайте колкото се може по-бързо.
2.Стреляйте като за последно.
3.Викайте и искайте подкрепление,указвайте разположението на противника.Запомнете,че виковете ви се чуват и от противниците,което може да разкрие позицията ви!.

Друг недостатък - упоритост на магаре. Когато новак види противника, той се съсредоточава на това укритие и забравя за останалото поле, даже не може да съобрази, че хитрият противник може да се премести, за да получи по-добър ъгъл за обстрелване. Ако противника ви засече трябва да бъдете готови да се преместите така, че той да не знае къде сте отишли и откъде ще долети вашето коварно топче.

 

Новаците мълчат

Преговорите при новите обикновено се свеждат до две фрази – "Убиха ме" или "Убих един". Новакът задържа проблемите в себе си, не моли за помощ, когато е необходимо и не съобщава на съотборниците си за противниците, които е засякъл. Единствената разумна причина да пазите тишина е когато сте в засада, но от момента, в който сте разкрит няма за какво да мълчите. Можете да получите помощ, от която се нуждаете и можете да предадете на съотборниците си информация, от която те се нуждаят!

 

Новаците не стрелят

Като правило, новаците смятат пейнтболният маркер за снайперска винтовка и се опитват да уцелят с един изстрел стърчащата над укритието глава от 100м. Друга честа грешка - мислят, че топчето лети бързо като куршум и се опитват да улучат тичащ играч. Запомнете, трябва да стреляте по открит противник не с единични изстрели, а на серии от три-четири топчета, тъй като винаги има вероятност топчето да отиде на страни или да не се пръсне. Ако пък вашият противник се мести, стреляйте не в него, а малко по-напред пред него или към това място, към което е тръгнал, тогава той самият ще се натъкне на топчетата ви. Много от новаците смятат, че всясо изстреляно топче трябва да се пръсне по камуфлажа на противника и затова не водят огън с цел да подържат съотборниците си, да притиснат противника зад укритието или да симулират атака. Понякога трябва да стреляте по невидимият противник за да го накарате да се скрие зад укритието за да не му давате да си покаже главата, а в същото време ваш играч да се придвижи напред и да го порази! Също така с помощта на неприцелна стрелба и викове създават шум и симулират атака за отвличане на противниковото внимание към себе си и прикриване на истинската атака в друго място!

 

Заключение

Новаците правят такива грешки основно защото се боят от топчетата. Запомнете - Пейнтбола е само игра, в Пейнтбола не убиват и не раняват. Ако в ръцете си имате маркер с топчета и газ сте не по-малко опасни за противника, отколкото и той за вас. Експериментирайте, пробвайте нещо ново, трупайте опит. Пробвайте нещо забавно - в края на краищата играете Пейнтбол за удоволствие!

Отбор TonTon Flinguers
France

 

 

ПОПУЛЯРНИ ТАКТИКИ

 

Отбраната е много трудна

Много от начинаещите мислят, че да се защитават е по-лесно, че това е тяхният по-добър шанс срещу по-опитни играч. Но "окопаването" не е път към победата. Първият минус на подбна тактика е вашето настроение. "Те СА по-добри от нас! Ние можем само да се скрием зад…" Отбраната не е по-лесна от нападението, тя си има своите изисквания и методи и не трябва да бъде така, че ЦЕЛИЯТ ви отбор през ЦЯЛАТА игра да се отбранява – или се отбранявате през част от времето, или част от отбора ви атакува, а част се отбранява, но НИКОГА ЦЕЛИЯТ ОТБОР НЕ ТРЯБВА ДА СТОИ В ГЛУХА ЗАЩИТА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ!!

Ситуация 1: Част се защитава, отбранява позициите си, като в същото време останалата част от отбора се опитва да атакува.
Ситуация 2а: Целият отбор(ил остатъците от него) се защитават, защото противника има числено превъзходство.
Ситуация 2b: Вие се отбанявате и провокирате противника да напада..

 

 

Очакване и насрещен удар

Когато стигнете определено ниво и възможно,някаква известност на местно ниво, ще видите, че опонентите ви проявяват тенденция да играят срещу вас "от отбрана", тоест ще заемат укрития и ще ви чакат! Отлично, това е, което ви трябва-вие знаете къде се намира всеки един от вашите противници, а също така и че няма да се местят! Постреляйте малко, преместете някои от вашите играчи и атакувайте там, където ще постигнете най-голям успех. "Очакването"не означава, че ви мързи да бягате надалече след сигнала за старт. При огледа на игровото поле (ако не сте го направили идете, огледайте полето и се върнете) вие сте намерили местата, където ще имате добри ъгли на видимост и обстрел и добра защита. Може би, по-далече от стартовата позиция, има и по-хубави укрития, но вие решавате да не рискувате. Разпределете вашите съотборници така,че да се прикриват един друг. Ако някой от вас е извън полезрението ви той ще бъде бързо елиминиран, дори и да се намира в крепост с тройни стени, защото няма да можете да му помогнете. Обикновено две или три позиции са много важни. Отрано отчитайки тези позиции заемете ги и се убедете че притивника няма лесно да ги превземе. Наредете вторият ред защитници в линия оставете един или двама да дрейфуват зад тях,в готовност да укрепят някоя отслабена позиция.

 

Блокиране

Играете за първи път Пейнтбол? Имате малко излизни килограми? Няма проблеми, просто трябва да използвате тактиката за блокиране! Вашата задача - да охранявате единият фланг, като в същото време по-голямата част от вашият отбор атакува по другия фланг. Вашата задача? "Нито един не трябва да премине!" Вие и вашият приятел трябва да противостоите на 4 или 5 космати призрака, които СА решили че днес не е вашият ден. Ако ви се отдаде да ги спрете и отхвърлите-добре. Но фактически ви трябва само да ги забавите за да може ударната ви група да пробие. Вие вече знаете коя грешка е най-лошата: да оставате на едно място, да не се движите. Мислете за това, какво очакват от вас вашите противници и не го правеете. Те искат да знаят къде се намирате и колко от вас СА останали в играта - така че не стойте на едно място. Стреляйте от едно място, след това преминете на друго, нека противника да стреляя там, където сте били преди малко. Надяваме се, че ще стреляте от неочаквано за противника място. Могат да ви натискат с огромно количество топчета летящи към вашето укритие. Не се паникьосвайте - по времето, когато противниците освобождават хопърите си, няма да направят нещо опасно за вас, просто трябва да се отнесете спокойно към това. Не им позволявайте да се чувстват непринудено, бъдете непредсказуеми и те няма да могат да се придвижват напред. Ако сте зад бункера на открито, без възможност за придвижване пак можете да бъдете непредсказуем. Стреляйте ту отляво, ту отдясно, отново отляво, но на по ниско ниво. И, ако изведнъж по вас запозна масов огън, най-вероятно това е, защото някой от противниците тича към вас, така че бъдете готови. Погледнете за част от секундата, за да проверите наистина ли противника атакува когато стигне на 5 метра от вас можете да го поразите, тъй Като той още не е готов за среща с вас, а прикриващите вече не стрелят от страх да не уцелят своя човек.

 

Засади

Когато използвате тактиката на блокирането повече или по малко охранявате границата. Когато правите засада, вие искате вашите противници да дойдат към вас, а понякога и да ви подминат. Вие не сте живтоно, защитаващо себе си - вие сте ловецът. Вие нападате в партизански стил, постепенно отслабвайки противниковата мощ!

 

"Стръв и кукичка"

Това работи на по широки полета. Поставете един от играчите като стръв, направете така, че да изглежда глупав и беззащитен. Нека изглежда "вкусен". Противника ще атакува лесната цел, не подозирайки за засадата и лесно ще можете да го поразите. Докато противника е все още далеч, "стръвта" започва да стреля с цел да привлече внимание. Не трябва да стоите на пътя между противника и стръвта. Вашата задача – докато противника е съсредоточен на стръвта, незабелязано да го заобиколите и да ги поразите в гръб. Поне такъв е плана..:)

 

"Стръв и кукичка с корда"

В тази тактика всичко е като в предишната, но малко по-сложно. Стръвта - 2-ма души отиват далеч напред и създават иллюзия за за атака. Трябва да изглеждат колкото се може по-неориентирани, но трябва да остават "живи".В момента, когато противника влезе в престрелка, стръвта трябва да започне да отстъпва, постоянно показвайки зад укритието ръка/глава/крак, но не много бързо, за да може да задържа вниманието на противника. Атакуващите групи също могат да бъдат две и могат да заобикалят противника от различни страни..

 

Двоен бункер

Помните ли, че по-опитните винаги СА ви казвали - не използвайте едно укритие за двама души!? Е, този път може, но единият от вас постоянно е скрит. Когато "видимият" играч бъде поразен или отстъпи противника ще мисли, че бункера е чист и и може да започва движение напред, тогава влиза в действие и вторият играч. Но това означава, че до този момент един играч бездейства (възможно за голям период от време), което само по себе си рядко се смята за правилно.

 

ЗА НОВАЦИТЕ

 

Новаците неправилно избират позиции

Новаците мислят, че отначало трябва да защитят себе си и чак след това стават заплаха за противника. Те избират най-дебелото дърво или най-големият бункер до който е най-лесно да се стигне и се скатават там. При това не виждат нито полето, нито развитието на играта, неспособни СА да подържат съотборниците си, не им съобщават никаква информация. Мислят си, че стоят в засада. Новаците, които се хвърлят в атака се приближават прекалено близко до противника, попадат под силен огън от няколко позиции едновременно и СА принудени да се скрият зад пъровто попаднало им укритие. Те даже не могат да овърнат на огъня,за да подобрят ситуацията и не молят за помощ своите съотборници. Като резултат първи излизат от полето омазани в боя "атакуващите", а след тях идва реда и на новаците "в засада".

Решение: Набележете вашата начална позиция преди старта на играта. Хубава позиция е тази, която има достатъчно прикритие и позволява да се оглеждате и да стреляте наоколо. Вие трябва да бъдете на разстояние един изстрел, но не много близо така че да можете да се движите зад вашето дърво/ бункер. Ако укритието ви е толкова малко, че не можете да си покажете главата зад вас трябва да има съотборник който да ви прикрива и от време-навреме да ви съобщава разположението на противника!

 

 

webdesign: SPLASH

Начало | Пейнтбол | Билярд | Програми | Контакти